סיכון בריאותי לחשיפת ראדון
1. עלייה במודעות בעולם ובארץ.
- בשנים האחרונות החלה להתעורר בקרב הציבור דאגה לגבי אפשרות של פגיעה בבריאות כתוצאה מחשיפה לשדות חשמליים ומגנטיים, במיוחד בתחום התדרים הנמוכים (ELF). חשש זה כפי שבא לידי ביטוי חדשות לבקרים במסגרת תפקידי, מושרש באוכלוסייה בכלל ובציבור רוכשי דירות בפרט. כאמור לעיל, בעשור האחרון, נערכו מחקרים רבים בתחום זה, במטרה לזהות ולהגדיר את ההשפעות הבריאותיות כתוצאה משימוש בטכנולוגיה זו, ונקיטת צעדי מניעה ובטיחות נאותים, במידת הצורך
- ההמלצות של הארגון ICNIRP ( 1000 מיליגאוס) מתייחסות לחשיפה “אקוטית” שמשמעותה קיום אינטראקציה בפרק זמן קצר כך שהסיכוי להתרחשות תהליך ביולוגי מזיק הינו קטן. הסף שנקבע על ידי המשרד לאיה”ס מתייחס לחשיפה “כרונית” ממושכת . במקרה זה יש סיכוי רב שהתהליכים הביולוגיים המזיקים אכן יתרחשו.
2. המסגרת הנורמטיבית.
- תקנות הרוקחים (יסודות רדיואקטיביים ומוצריהם), התש”ם-1980 מסמיכות את המשרד לאיכות הסביבה לפקח על כל נושא הקרינה במדינת ישראל.
- התקנות הן מיושנות, מכוונות בעיקר לבקרה ופיקוח על מקורות קרינה מייננת ואינן עומדות במבחן המציאות לאור ההתפתחות המדעית הבינלאומית הענפה בנושא הקרינה.
- המשרד לאיכות הסביבה אימץ בשנת 2001 הנחיות מחמירות לעניין רמת הקרינה המותרת. הוחלט להפחית את הסף של הארגון הבינלאומי להגנה מקרינה בלתי מייננת (International Committee Of Non Ionizing Radiation Protection – ICNIRP) המסונף לארגון הבריאות העולמי (WHO) מ- 1000 מיליגאוס ל- 10 מיליגאוס.
- הנחיות אלה יצרו מציאות חדשה בהתייחסות הציבורית לסיכונים אפשריים משנאים, קווי מתח גבוה ולוחות חשמל.
3. מדיניות מונעת.
- כאמור, קיימות עדויות מדעיות רבות בדבר סיכונים בריאותיים מובהקים ואפקטים מזיקים אחרים, הנגרמים כתוצאה מהיחשפות לשדות אלקטרו-מגנטיים ברמות נמוכות (ELF) המדיניות של ארגון הבריאות העולמי בתחום מניעת סיכונים ממקורות ELF פורסמה בירחון מדעי – אינפורמטיבי חדש מיום 2.11.04 (MicroWave News) ובמסמכים קודמים של הארגון – נייר עמדה הקובע תמונת מצב מדעית עדכנית.
המלצותיה החד משמעיות של הקהילייה המדעית הבינלאומית וארגון הבריאות העולמי (World Health Organization – WHO) הן, כי כעת, עד לקביעת מסמרות חלוטות בנושא, ובהיעדר מחקרים השוללים קיום סיכונים בריאותיים, המדיניות המחקרית היא, כי יש לנהוג בהתאם לעיקרון הזהירות המונעת. כלומר, יש לנהוג על פי הנחיות הקהילייה המדעית אודות הסיכון הבריאותי כאילו היה נכון, ולשאוף כל העת לקראת הפחתת חשיפת האדם לשדות אלקטרו-מגנטיים ברמות נמוכות (כדוגמת זו הנוצרת מפעולת שנאים בתחנות טרנספורמציה
מאמרים נוספים: